En nyfödd kennel i Skåne

Det är nästan trettio år sedan den första egna hunden tassade in i på Lillegård och i våra liv. Det var väl tur att jag inte anade hur lite jag visste och kunde; hade jag ens vågat skaffa hund i så fall? Men det gick, trots allt, bra och jag bestämde mig för att aldrig mer leva utan hund. Sju hundar senare förverkligar jag och Husse en dröm: att få vara med från början. Att vi ens tänkte uppfödning nu beror på Spexa – en hund som har så bra egenskaper att den kan tillföra rasen något.

En hundgård på landet

Från början var vi en hästgård, nu är ridbanan omgjord till appellplan och sadelkammaren till för hundprylar. Här, i det skånska odlingslandskapet, ersätter vardagslydnaden koppel och friheten för hörsamma hundar är stor.

Där ligger också min vision: att varje hund har rätt att bli så väl uppfostrad att den med glädje håller sig till sin flock, lyssnar på sin människa och tycker att beröm är den största glädjen.

Att vara uppfödare

Mina hundar har alla kommit från duktiga uppfödare. De har varit engagerade och delat både min glädje och oro. De har tålmodigt svarat på frågor, kommit med kloka råd och delat med sig av sina erfarenheter. De är mina förebilder – en sådan uppfödare har jag också ambitionen att vara!

Jag vill ha nära kontakt med mina valpköpare, i form av samtal, träffar, gemensamma träningar i den mån det är möjligt. Jag vill helt enkelt vara delaktig.

Att vara valpköpare

På samma sätt kommer du har rätt att kräva engagemang av mig ställer jag krav på dig. Du måste veta vilken typ av hund en Australian shepherd är: en aktiv brukshund. Du måste ha en plan för hur du ska uppfostra och utbilda din valp. Du får inte lämna den ensam hela dagarna. Du ska röntga höfter och armbågar enligt rasens hälsoprogram. Du ska göra MH. Och har du ambitionen att träna för tävling är det optimalt.

Det Spexa kan tillföra rasen

Spexas MH-diagram visar en hund med mer lekfullhet, nyfikenhet, socialitet och jaktlust än rasens genomsnitt. Hon är orädd. Det hon har betydligt mindre av är aggressivitet. Alltså: en social, modig och lättbelönad hund med mycket balanserad skärpa. Det ser jag som ett bra avelsmaterial.